Om Hundepsykologen

Om Hundepsykologen


Mit navn er Liva Søgaard.

Jeg har så længe jeg kan huske, været dybt fascineret af dyr i almindelighed, og hunde i særdeleshed.
Især har jeg været optaget af, hvordan hunde lærer, føler, og opfatter.

De eneste måder at "aflure" hundene, når jeg nu ikke er velsignet med særligt imponerende evner som tankelæser, er at observere hundens adfærd, og ud fra denne konkludere hvad der motiverer, samt at lære af al den spændende forskning, der foretages i disse år.

Etologien (læren om dyrs adfærd) er en ung videnskab, og den er først indenfor de sidste 50 år begyndt at tage fart og få forskernes interesse.

Jeg holder af at have kontakt med alle slags dyr, men hunden er for mig en kilde til grænseløs fascination.

Det unikke samspil og samliv med mennesket, hundens evne til at forstå og afkode kropssprog og mimik hos en helt anden art, deres tilpasningsdygtighed til alskens mystiske situationer og levevilkår, og ikke mindst deres humør, energi og evne til at mindre mennesker om hvad uspoleret livsglæde er, er motivationen der får mig til at videreuddanne mig.

Min fritid er også fokuseret på dyr.

Jeg har siden 2004 gået til Agility, både som hygge og i konkurrencer. Jeg har også, for at lære mere om dyreadfærd trænet grise, får, kaniner, bjørne, øgler, og naturligvis utallige hunde med forskellig baggrund og temperament, og været i forløb hvor jeg har fulgt dyrepassere, dyrlæger og mange andre. Hver gang får jeg en bid læring med.
Hver træningsgang er en læring.

Mine egne hunde:
Mellempudlen Karlo, født i 2003, død i 2018, måtte stå meget igennem hvad angår tests af træningsmetoder, tricks og strategier - heldigvis var han en yderst begejstret forsøgskanin, og jeg har lært utroligt meget af ham.

I dag har jeg Kongepudlen Khitai, en blid, sensibel, fjollet og glad hanhund fra 2020, som giver glæde i mit liv hver dag.

Derudover har jeg haft glæde af at have flere "lånehunde" til træning og pasning, bl.a. Berner Sennen, Storpuddel, Golden Retriever af jagtliner, og Dalmatiner.

Uddannelsen til Hundepsykolog:

Jeg er uddannet Professionel Hundeinstruktør (2009), og Eksamineret Hundeadfærdsbehandler (2011) ved Cand Psych. Hundepsykolog Lone Greva (kendt fra bl.a. bøgerne "Familehunden", og "Hvalpen"), samt Hundeadfærdsbehandler Irene Liliequist (kendt fra bl.a. Magasinet Vi Med Hund, bogen "Sjov På Turen Med Din Hund" og DCH-Bladet).

Jeg er uddannet indenfor den tidligere brancheorganistation PAFF (Privatpraktiserende Adfærdsbehandlere for Familiedyr), der garanterer at mine metoder er baserede på moderne indlæringspsykologi, et højt vidensniveau, og videnskabeligt funderede, virksomme metoder.

Altså er der intet "hundelytter", "hundehvisker" eller lignende over min tilgang til træningen - jeg arbejder med belønningsbaseret, positiv hundetræning og hundeadfærdsbehandling.

Jeg lægger stor vægt på respekt for hunden, et positivt samarbejde mellem hund og ejer, og tager afstand fra al brug af vold, tvang og lignende.

Jeg baserer terapien på klassisk betingning, positiv forstærkning, modbetingning, desensibilisering, shaping, og adfærdsmodificering ved hjælp af ovenstående.

Uddannelsens Indhold:

Uddannelsen til Instruktør tog 1,5 år.

Uddannelsen til adfærdsbehandler tog 2,5 år.

Undervisningsforløbet indeholdt undervisning i:

Psyke, fysik, hormoner, effekter af kastration og sterilisation, sygdomme, medicin, psykofarmaka, naturmidler, samt viden om de almindeligste alternative behandlingsmetoder, f.eks. guldkur, akupunktur, kinesiologi og homøopati.

- Undervisning i massage og stretching, fodring, tilsætningsstoffer,

- Gamle hundes særlige behov, normaladfærd, indlæringsprincipper og modificeringsstrategier.

- Stresskontrol, stress og dennes betydning for adfærden samt smerter, skader og skavankers påvirkning af hundens generelle adfærd.

- Klikkerkursus, foredrag med bl.a. dyrlæger, ulveforskere, kiropraktorer og andre adfærdsbehandlere.

- Hund/ejer relationer, sorgbehandling af ejer, krisehjælp, hund/hund-relationer.

- Normaladfærd for ulve i naturen versus ulves adfærd i fangenskab, hvalpesocialisering, hvalpens udvikling, fødsel, hvalpebedømmelse.

- Kendskab til narko, service, rednings - og førerhundes arbejde og optræning, racekendskab, og gængse træningsstrategier hos de forskellige hundeklubber.

"Hvert modul er en blanding af teori og praktik efter uddannerens vurdering og afsluttes med en skriftlig opgave samt evaluering af eleven.

Eleven skal skaffe egne projekthunde og have mindst én i hver af følgende kategorier:

separationsangst, usikkerhed/frygt/angst, aggressivitet, manglende "lydighed".

"Eleven skal følge et kuld hvalpes udvikling fra fødslen til de er 8-10 uger gamle. Eleven finder selv frem til dette kuld hvalpe.

- Uddrag af uddannelsesplan fra www.Hundepsykologen.dk (ikke længere aktivt site).

Fagrelevante Kurser:

Jeg holder mig opdateret med relevante kurser minimum 3 gange årligt, oftest meget mere.

Jeg tager til kurser, workshops og foredrag ved ulveforskere, adfærdsforskere, hundepsykologer, professionelle dyretrænere, fagdyrlæger, zoologer og andet godtfolk, samt via bøger og fagtidsskrifter.

Jeg har været på kurser med bl.a.:

 Runar Næss, ulveforsker - Anders Hallgren, Hundepsykolog - Grisha Stewart, dyretræner - Kathy Sdao, dyretræner - David Mech, biolog og ulveforsker - Karen Frost, (Hund & Træning) hundeadfærdsbehandler og træner, og mange flere

Træningsmetoder og Ideologi:

Jeg giver dig redskaber der virker til at ændre din hunds adfærd, permanent og positivt.

Det er ofte i lige så høj grad ejeren og familien, der skal ændre deres vaner, når hunden har et adfærdsproblem.
Samtidig er der en lang historik mellem hund og ejer, og fasttømrede handlingsmønstre, der skal ændres.

Mine metoder er baserede på positiv, belønningsbaseret hundetræning.

Det er veldokumenteret at belønningsbaseret træning, hvor hunden motiveres til at samarbejde gennem glæde og leg, giver færre tilbagefald, mere stabil indlæring, og ikke mindst et bedre forhold hund og ejer imellem.

Jeg opfordrer stærkt til, at du vælger en veluddannet Hundeadfærdsbehandler / Hundepsykolog .
Se efter relevant uddannelse, efteruddannelse/kurser og erfaring med dyretræning.

Jeg henviser også gerne til kompetente kolleger, dyrlæger og andre fagfolk i hele landet.

 


Kontakt Hundepsykologen

Har du spørgsmål om din hunds adfærd, eller ønsker du at bestille tid?

Tlf: 26 68 00 22

Mail: Liva@Hundepsykologi.dk

By: Kører fra 8361 Hasselager, Aarhus Syd. Kører i hele landet, primært Aarhus og Østjylland.

Åbningstid: Alle hverdage 10-17

Skriv Besked: