Lydvaccination af hunden mod skud og nytårskrudt – Gratis playliste

Lydvaccination af hunden mod skud og nytårskrudt – Gratis playliste

Hvorfor bliver hunde angste for nytår?

Rigtig mange hunde bliver nytårsangste.
Ofte ikke de første leveår, men angsten

Hunde hører cirka 4 gange bedre end mennesker, og kan hørere lyde der er højere i frekvens end vi kan.
Samtidig gør hundenes gode lugtesans, at de opfatter krudtlugten tydeligt. Den kan ofte blive koblet med lyden.
Hundens sanser siger, at den er i fare, og det udløser hundens flugtinstinkt.

Er din hund meget angst, bør du begynde på Lydvaccination allerede sidst i januar, så I har trænet det godt op til næste Nytårsaften.

Tryk herover for at komme til den gratis playliste med nytårs og skudlyde

Sådan træner du din hund til at blive ligeglad med nytåret

Du skal bruge to ting for at lykkes: Hundeproppistol og nogle gode bashøjttalere/subwoofere.
Vi prøver at efterligne lyden af skud så godt vi kan, og er er de to ting uundværlige.

1. Hver dag laver I 1-2 sessioner hvor I aktiverer med aktiveringslegetøj, og/eller giver hunden er kalkben/en Kong med frosset leverpostej/vådfoder.

Brug gerne hundens daglige foder, og server det på forskellige måder der virker stressnedsættende, f.eks. snusemåtte, et tæppe med foder, foderbold, Licki Mat, Kong Wobbler – mulighederne er mange.

Det vigtigste er, at din hund laver en selvstændig problemløsningsopgave, og synes at opgaven er hyggelig og spændende. En god bivirkning er, at forskningen viser, at hunde der aktiveres dagligt får øget selvtillid og mindre problemadfærd.

2. Lav en playliste på Youtube med udfordrende lyde af torden og fyrværkeri.  I kan f.eks. starte med denne: https://www.youtube.com/playlist?list=PLw1QXe9EFf-T1WeHWXcaC1-dimOgewXi3. Husk at skifte playliste jævnligt, så det ikke bliver for forudsigeligt.

3. Afspil playlisten på næsten umærkeligt niveau. Der må ALDRIG være tegn på angst hos hunden. Vi vil koble lydene med behag og ro. Over ugerne skrues der langsomt op, indtil I når et øredøvende niveau – her må du selv holde ud – ørepropper er rare at have 😉

4. Nu skifter du højttaler, og starter på et lavt niveau igen, for ikke at få en eventuel angstreaktion. Træn denne som den første.

5. Skift højttaler igen, f.eks. til en Smartphone, gentag som trin 3.
Næste skift af højttaler skal gerne være til noget med bas, når din hunder klar, f.eks. en subwoofer. I skal gradvist helt op hvor lyden bliver rigtig høj og irriterende for dig at høre på.
Når hunden uanfægtet kan spise og bevæge sig mens man skifter bashøjttalerne rundt over flere uger i hjemmet, kan man gå videre. Ved hvalpe og hunde med let angst kan du vælge at stoppe træningen på dette niveau.

6. Hav højttaleren uden for huset, gentag som trin 3.

7. Kan, hvis din hund er tryg ved det, begyndes allerede sammen med trin 1:

Læg afbrændte stjernekastere, en affyret hundeproppistol, afbrændte heksehyl mv. rundt i huset, gerne tæt på hvor din hund aktiveres.

Ryk dem gradvist tættere på hunden over ugerne, og hav dem (hvis din hund ikke spiser dem, i hundens Legekasse (se tillægget Hundeaktivering omkring hvad en Legekasse er).

8. Køb en hundeproppistol. De kan fås på nettet hele året, og er lovlige at affyre.
Allier dig med en ven, og ring til hinanden mens vennen står på afstand og fyrer af. Start på rigtig god afstand, og ryk over træningsgangene nærmere huset.
Dette trin er et af de mest effektive, selvom det er bøvlet, fordi du her får en ægte skudlyd.

9. Varier med heksehyl, knaldperler, stjernekastere, isfontæner (isfontæner og stjernekastere kan købes hele året, og du kan med forsigtig prøve at afbrænde dem mens din hund spiser, først i et andet rum, siden tættere på hunden. Afbryd straks hvis du ser tegn på ubehag hos din hund og gå tilbage til hvor hunden virkede tilpas).

10. Skift til raketter hvis muligt. Afspil stadig lydfilerne af og til gennem året.

11. Din hund bør efter 5-6 mdr. træning være langt mindre reaktiv overfor skud og fyrværkeri. Jeg vil stadig anbefale angstdæmpende medicin i hele december.

Har du brug for hjælp, eller en snak om din hunds adfærd, kan du kontakte mig på Hundepsykologi.dk

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret. Du er dog velkommen til at linke til artiklen.

Du kan også læse min artikel om nytårsangst her:


Kontakt Hundeadfærdsbehandleren

Har du spørgsmål om din hunds adfærd, eller ønsker du at bestille tid?

Tlf: 26 68 00 22

Mail: Liva@Hundepsykologi.dk

By: Kører fra 8361 Hasselager, Aarhus Syd.
Kører i hele landet, primært Aarhus og Østjylland.

Åbningstid: Alle hverdage 10-17

Skriv Besked: