Om Adfærdsbehandleren

Om Hundepsykologen

Mit navn er Liva Søgaard.

Jeg er uddannet Professionel Hundeinstruktør (2009), og Eksamineret Hundeadfærdsbehandler (2011) ved Cand Psych. Hundepsykolog Lone Greva, kendt fra bl.a. bøgerne "Familiehunden", og "Hvalpen", og tog de sidste 6 måneder af uddannelsen hos Hundeadfærdsbehandler Irene Liliequist, kendt fra bl.a. Magasinet Vi Med Hund, bogen "Sjov På Turen Med Din Hund" og DCH-Bladet.

Herudover er jeg Klikkerinstruktør fra Hund & Træning.

Jeg er uddannet i den nu tidligere brancheorganistation PAFF (Privatpraktiserende Adfærdsbehandlere for Familiedyr), der garanterer at mine metoder er baserede på moderne indlæringspsykologi, et højt vidensniveau, og videnskabeligt funderede, virksomme metoder.

Mit arbejde er baseret på belønning af hunden, og positiv hundetræning og hundeadfærdsbehandling efter LIMA principper (Least intrusive, minimally Aversive).
Man kalder også den moderne hundetræningstilgang for R+, altså reinforcement/forstærkning tilføres. 

Det betyder, at vi ser og bygger videre på hvad hunden gerne må, og så vidt muligt ikke bruger "aversiver".
Altså er straf ikke vejen frem, simpelthen fordi det rent videnskabeligt sjældent giver gode resultater - og så er det uetisk, unødvendigt og ubehageligt.

Jeg er medlem af IAABC  - International Association Of Animal Behavior Consultants, og holder meget af at vi som adfærdsbehandlere så vidt muligt har videnskabeligt belæg for de træningsmetoder vi anvender.

Jeg lægger stor vægt på respekt for hunden, et positivt samarbejde mellem hund og ejer, og tager afstand fra brug af vold, tvang og lignende.

Min værktøjskasse er funderet i klassisk betingning, positiv forstærkning, modbetingning, desensibilisering, shaping, og adfærdsmodificering ved hjælp af ovenstående.

Træningsmetoder og Ideologi:
Jeg giver dig redskaber der virker til at ændre din hunds adfærd, permanent og positivt.

Det er ofte i lige så høj grad ejeren og familien, der skal ændre deres vaner, når hunden har et adfærdsproblem.
Samtidig er der en lang historik mellem hund og ejer, og fasttømrede handlingsmønstre, der skal ændres.

Mine metoder er baserede på positiv, belønningsbaseret hundetræning.

Det er veldokumenteret at belønningsbaseret træning, hvor hunden motiveres til at samarbejde gennem glæde og leg, giver færre tilbagefald, mere stabil indlæring, og ikke mindst et bedre forhold hund og ejer imellem.

Jeg opfordrer stærkt til, at du vælger en veluddannet Hundeadfærdsbehandler / Hundepsykolog .
Se efter relevant uddannelse, efteruddannelse/kurser og erfaring med professionel dyretræning.

Jeg henviser også gerne til kompetente kolleger, dyrlæger og andre fagfolk i hele landet.

Videreuddannelse og Fagrelevante Kurser:

Jeg holder mig opdateret med relevante kurser minimum 3 gange årligt, oftest meget mere.

Jeg tager til kurser, workshops og foredrag ved ulveforskere, adfærdsforskere, hundepsykologer, professionelle dyretrænere, fagdyrlæger, zoologer og andet godtfolk, samt via bøger og fagtidsskrifter.

Et udpluk af de kurser jeg har taget er hos folk som:

 Runar Næss, ulveforsker - Anders Hallgren, Hundepsykolog - Grisha Stewart, dyretræner - Kathy Sdao, dyretræner - David Mech, biolog og ulveforsker - Karen Frost, (Hund & Træning) hundeadfærdsbehandler og træner, og mange, mange flere.

Mine egne hunde:
Bernhard: I mine teenageår havde jeg "lånehunden" Bernhard, Berner Sennen fra 2003. Han var med til at cementere for mig, at det var hunde jeg skulle vie mit liv til, og lærte mig meget om både kærlighed, hundes dæmpende signaler og stressadfærd.

Karlo: Mellempudlen Karlo, født i 2003, død i 2018, måtte stå meget igennem hvad angår tests af træningsmetoder, tricks og strategier - heldigvis var han en yderst begejstret forsøgskanin, og jeg har lært utroligt meget af ham.

Khitai: I dag har jeg Kongepudlen Khitai, en blid, sensibel, fjollet og glad hanhund fra 2020, som giver glæde i mit liv hver dag.
Det har været en fornøjelse at kunne få en ny hvalp med alle værktøjerne i bagagen, og han er, hvis jeg skal sige det selv, også blevet derefter. Glad, tryg og rolig.

Jeg går til meget forskellig træning med mine hunde, bl.a. Agility på konkurrence og hyggeplan, Nosework, Fitness, og Tricks.
Det nye med Khitai har været Jagtlydighed og apportering af dummies, da pudlen er en god, apporterende jagthund med stærke instinkter for det.

Min fokus ligger ikke så meget i selve træningens indhold, mere hvad min hund synes er sjovt, og hvad der udvikler vores bånd sammen og bruger hundens evner bedst muligt, og samtidig øger det min viden om hunde hver gang jeg ser hunde i en ny disciplin.

Uddannelsens Indhold:

Uddannelsen til Instruktør tog 1,5 år.

Uddannelsen til adfærdsbehandler tog 2,5 år.

Undervisningsforløbet indeholdt undervisning i:

Psyke, fysik, hormoner, effekter af kastration og sterilisation, sygdomme, medicin, psykofarmaka, naturmidler, samt viden om de almindeligste alternative behandlingsmetoder, f.eks. guldkur, akupunktur, kiropraktik, kinesiologi og homøopati.

- Undervisning i massage og stretching, fodring, tilsætningsstoffer, og fodringens indflydelse på det centralnervesystemet og læringen hos hunden.

- Gamle hundes særlige behov, normaladfærd, indlæringsprincipper og modificeringsstrategier.

- Stresskontrol, stress og dennes betydning for adfærden samt smerter, skader og skavankers påvirkning af hundens generelle adfærd.

- Klikkerundervisning, foredrag med bl.a. dyrlæger, ulveforskere, kiropraktorer og andre adfærdsbehandlere.

- Hund/ejer relationer, sorgbehandling af ejer, psykologisk krisehjælp af ejer, hund/hund-relationer.

- Normaladfærd for ulve i naturen versus ulves adfærd i fangenskab, hvalpesocialisering, hvalpens udvikling, fødsel, hvalpebedømmelse.

- Kendskab til narko, service, rednings - og førerhundes arbejde og optræning, racekendskab, og gængse træningsstrategier hos de forskellige hundeklubber.

"Hvert modul er en blanding af teori og praktik efter uddannerens vurdering og afsluttes med en skriftlig opgave samt evaluering af eleven.

Eleven skal skaffe egne projekthunde og have mindst én i hver af følgende kategorier:

separationsangst, usikkerhed/frygt/angst, aggressivitet, manglende "lydighed"/stressproblematik.

"Eleven skal følge et kuld hvalpes udvikling fra fødslen til de er 8-10 uger gamle og lave skriftlig opgave om dette. Eleven finder selv frem til dette kuld hvalpe.

- Uddrag af uddannelsesplan fra www.Hundepsykologen.dk (ikke længere aktiv).

 


Kontakt Hundeadfærdsbehandleren

Har du spørgsmål om din hunds adfærd, eller ønsker du at bestille tid?

Tlf: 26 68 00 22

Mail: Liva@Hundepsykologi.dk

By: Kører fra 8361 Hasselager, Aarhus Syd.
Kører i hele landet, primært Aarhus og Østjylland.

Åbningstid: Alle hverdage 10-17

Skriv Besked: