Hvad er Socialisering? Gratis Hvalpe-socialiseringsskema

Hvad er Socialisering? Gratis Hvalpe-socialiseringsskema

Category : Hvalp Socialisering

Hvalpe-socialiseringsskema

Jeg er jo så forfærdelig heldig igen selv at skulle have ny hvalp.
Det er helt fantastisk at få lov at vise et lille væsen hele verden, men det kræver også noget, hvis man vil sikre sig en hund der er velfungrende, harmonisk og angstfri som voksen.
I den forbindelse vil jeg gerne dele det skema, jeg har lavet til brug på min egen hund – du kan downloade det gratis ovenfor.

Der er meget at nå fra du får din hvalp ved 8-ugers alderen, og til 16. uge hvor socialiseringsvinduet lukker.
Dog skal du sørge for, at din hvalp heller ikke bliver oversocialiseret. Det vil sige, at I tager tingene i hvalpens tempo, og ikke drøner rundt for at nå det hele. Jeg ved godt at det er en svær balance 😉

Hvad er socialisering?
Hvalpens socialisering er også det jeg plejer at kalde hvalpens “barndom”. I denne periode er hvalpen særligt modtagelig for nye indtryk og reagerer med åbenhed og et minimum af angst.
Det har naturen designet sådan, så hvalpen har masser af muligheder for at lære dens miljø at kende og finde ud af hvad der er godt og hvad der er mindre godt, før den som voksen bliver mere skeptisk og frygtpåvirket.

Socialiseringsfasen strækker sig fra hvalpen får øjne og hørelse ved cirka 14 dages-alderen, og til 16. leveuge.
Hvalpen er mest modtagelig indtil 12 uge.

Herefter er hvalpen ikke lige så accepterende overfor nye indtryk.
Man har f.eks. lavet forsøg med hunde, der i socialiseringsfasen aldrig blev præsenteret for mennesker.
Resten af livet ser de usocialiserede hunde mennesker som skræmmende, og det er utroligt svært at vende en dårlig socialisering. Det samme gælder for hunde der f.eks. aldrig har været indendørs, har mødt trafik, eller andre hunde – de reagerer med kraftig angst, som er svær at vende.

Derfor er det vigtigt, at du socialiserer din hvalp, og køber fra en god opdrætter, der har hvalpene inde, og er opmærksom på hvor meget socialisering betyder.

Fotoalbummet:
Man kan se det som at din hvalps sind er et tomt fotoalbum.
Hver gang din hvalp får en god oplevelse med børstning, kæl med dig, et godt møde med en anden hund, eller at være inde på strøget i myldretiden, lagrer der sig et billede i albummet.
Du vil have så mange gode billeder som muligt, der former din hund til at blive socialt kompetent, frygtløs og tillidsfuld.
Af og til vil der komme dårlige oplevelser, men der skal din hvalp gerne have så mange gode billeder af lignende situationer, at det dårlige foto helt bliver væk i mængden.

Tænk over, at alt hvad du forstærker med godbidder, men så sandelig også med opmærksomhed, vil blive en mere sandsynlig adfærd fremover – tag de fotos du gerne vil gemme.

Den gode opdrætter:
Opdrætter skal også gerne have startet socialiseringen.
En ideel opdrætter har haft hvalpene inde, rørt ved dem og håndteret dem dagligt, gået de første ture med dem, haft dem ude at køre bil, og ladet dem opleve nye objekter som tunneller og papkasser.

Prægning:
Nogle kalder stadig socialiseringen for hvalpens prægning. Det er dog helt forkert, da prægning er seksuel. Når en gås kommer ud af ægget, præges den i løbet af meget kort tid på det første den ser. Det objekt vil den fremover se som både tryghed, flok og seksualpartner. Et forsøg jeg kender til prægede grågæs på gummistøvler, som de fulgte troligt – og parrede.

Vores hvalpe bliver altså ikke prægede, men får en tilknytning og accept af os som potentielle flokmedlemmer. Samtidig socialiseres de til at vænne sig til vores meget forvirrende samfund med trafik, lyde, samt mennesker og hunde i alle former og farver.

Min hund er ikke blevet socialiseret – er det for sent?:
Hvad så efter socialiseringen?
Hvad nu hvis min hund kommer fra et dårligt sted, og ikke har fået nogen socialisering?
Er min hund så bare helt fortabt?
Slet ikke, men du vil ofte have sværere ved at ændre etablerede adfærdsmønstre. Hvis din hund ikke har set fremmede hunde under sin socialisering og fået gode oplevelser med dem, kan dens skepsis sidde dybt, og det bliver naturligvis sværere at få vendt din hunds skepsis til tillid.
Mange af de hunde jeg behandler har haft manglende socialisering eller dårlige oplevelser under den. Men med arbejde og viden kan det lade sig gøre.

Miljøtræning:
Når socialiseringen er slut ved 16-ugers alderen er din hund 4 måneder. Der er masser af ting, der stadig skal læres, opdages og udforskes.

Her går vi over til at tale om “miljøtræning”. Det vil sige at vi bliver ved at udforske miljøet og lade det give vores hunde gode oplevelser.

Vi er ikke på samme måde under tidspres for at miljøtræne, men du skal stadig sørge for at give din hund varierede oplevelser, så den kan begå sig i alle miljøer, og er tryg ved vores kaotiske verden.
Så gør du både dig og din hund en kæmpe tjeneste.

Hundepsykolog, Hundeadfærdsbehandler & Hundetræner
Liva Søgaard
Hundepsykologi.dk
Hundepsykologi på Facebook

Khitai, Parti Storpudel, 6 ugerKontakt Hundepsykologen

Har du spørgsmål om din hunds adfærd, eller ønsker du at bestille tid?

Tlf: 26 68 00 22

Mail: Liva@Hundepsykologi.dk

By: Kører fra 8361 Hasselager, Aarhus Syd. Kører i hele landet, primært Aarhus og Østjylland.

Åbningstid: Alle hverdage 10-17

Skriv Besked: