Råd Hvis Hunden Ikke Kan Være Alene Hjemme

Råd Hvis Hunden Ikke Kan Være Alene Hjemme

Hunden Kan Ikke Være Alene Hjemme - Råd og Hjælp Ved Separationsangst 

Min hund kan ikke være alene hjemme. Hvad pokker gør jeg?
Hunden gør og hyler. Den kan ødelægger dørkarme, sko eller andet. Hunden er ofte så bange, at den intet spiser, før ejer vender hjem igen.

Hunde der er bange for at være alene hjemme er det problem, jeg ser oftest.
Og med 'oftest' mener jeg rigtig, rigtig ofte.

Jeg har som regel 1-2 hunde med separationsangst om ugen. Det kan være et rigtig svært problem at løse uden hjælp og vejledning fra en kyndig Hundeadfærdsbehandler, fordi det kræver rigtig meget af ejer i forhold til tidsforbrug, timing, og at lære sin hunds meget små signaler at kende.
Samtidig er det ret avanceret træning, og de fleste begynder forkert, eller går for hurtigt frem.

Belastningen for ejeren
Ofte er ejerne oven i købet meget mentalt slidte, fordi de ikke har kunnet gå fra hunden i månedsvis uden dårlig samvittighed og angst for, hvad der venter dem når de kommer hjem til hunden igen.

Især føler ejerne sig magtesløse, når hunden ødelægger eller hyler og piver, mens den er alene. Ejerne har ondt af hunden, og er samtidig ved at få, på godt dansk, pip i kasketten af altid at skulle holdes øje med hunden, og ikke at kunne gå nogen steder.

Ejerne har ofte prøvet lidt forskellige tiltag der er hørt rundt omkring, og har arbejdet hårdt, men ofte forgæves, og med hyppige tilbagefald.
Problemet i alene hjemme træningen er tit, at de ofte er startet forkert, og har alt for høje kriterier fra starten, eller ikke har sikret sig, at hunden er sat op til at få succes og opbygge tryghed ved at være alene.

Det kommer bag på mange, hvor mange ressourcer det kræver i dagligdagen at træne Alene Hjemme. Der er rigtig, rigtig mange gentagelser, videofilmning, måske et tilbagefald, og det kræver finesse at lære lige din hund og dens grænser at kende.

Desværre er der ingen hurtige løsninger på alene hjemme-problematikker - det kræver arbejde, tålmodighed og engagement.

Husk at hunden er bange
Når en hunden ikke kan være alene hjemme, ser mange kun på ødelæggelserne, og glemmer, hvorfor hunden ikke kan være alene.
Hunde er fra naturens hånd designet til at være sammen med deres flok, hele tiden - det er dybt indkodet i dem, at uden deres familie, er de i fare. De fleste separationsangste hunde er altså frygteligt bange imens de er alene, og ofte har de været det dagligt i månedsvis, før problemet er blevet opdaget. Ofte opdager ejer nemlig ikke problemet, før hunden begynder at tisse, ødelægge eller gø, så naboerne giver besked.

Hvordan foregår adfærdsbehandling af Alene Hjemme-træning?
Når vi træner hunden op i at kunne være alene, skal vi ændre hundens grundfølelse fra angst til ligegyldighed eller, hvis vi er heldige, behag.
Det kan vi kun gøre, hvis vi stopper det hunden lige nu ser som det værste der nogensinde er sket for den; at være alene hjemme.
Det lyder mærkeligt at stoppe med at lade hunden være alene, men hunden er så ekstremt bange og har været det så længe, at hver afsked sender hunden mere og mere ned i angstspiralen. Det vil blive værre og værre, hvis ikke der gøres noget.

Altså må hunden ikke længere være alene hjemme "for alvor".
Kun når der trænes på alene hjemme lades hunden alene. Her træner vi igen en tryg, ny situation op, hvor hunden ALDRIG igen må føle sig det mindste bange.
Vi forbinder med andre ord alt det, hunden før har set som skræmmende ved at blive ladt alene med behag og glæde.

Ved en adfærdsbehandling vil en Hundepsykolog / Hundeadfærdsbehandler lave en stressanalyse, kigge på din hunds generelle selvtillid, og naturligvis vise dig hvordan træningen udføres, trin for trin.

Pasning eller ferie
Alene Hjemme-træningen kan tage alt mellem 3 uger og flere måneder.
 I starten kan hunden ikke være alene overhovedet.
Med tiden vil den kunne være alene i længere og længere tid, men det afhænger fuldkommen af den enkelte hund, hvor hurtigt det går.

At lykkes med træningen kræver altså, at du får "stoppet ulykken" og finder ud af en måde hvor din hund ikke længere skal være alene for alvor:

  • Mange finder en hundepasser via Facebook eller i lokalområdet, og betaler for at få hunden passet mens de er på job.
  • Nogle vælger at burtræne hunden, og lade den være i buret når de er på arbejde eller ude at handle.
    Så kan de i ro og mag træne med hunden i fritiden. Buret er dog sjældent en god permanent løsning, da hunden har for lidt plads her.
  • Nogle få vælger at træne i fritiden, og lade hunden fortsætte med at være alene når de er på arbejde. Det forvirrer hunden, og leder ofte til gentagne tilbagefald, hvor hunden til sidst mister tilliden til træningen.

Skal jeg give hunden mindre plads?
Mange ejere har hørt, at det at indskrænke hunden til en gang eller et andet trangt sted hjælper.
Det er der ikke noget belæg for.
Hunden har det bedst med at være i de omgivelser, den plejer.
Det eneste der hjælper mod separationsangst er god adfærdsterapi og alene-hjemme-træning.

Råd Hvis Din Hund Er Bange For At Være Alene Hjemme:

  • Ved lige nøjagtig dette problem, vil jeg anbefale dig at få hjælp hos en veluddannet Hundeadfærdsbehandler.

    Træningen er kompliceret, kan nemt gøres forkert, så du får lavet en fejlindlæring, og der er stort behov for en at sparre med i forløbet, som kan hjælpe og støtte med at lave en overskuelig, trinvis plan og analysere for stressadfærd.

  • Sæt din træning i system (lav en træningsplan med tider, luftning og aktivering), og lad ikke hunden være alene for alvor, mens I træner.
  • Film din hund hver gang du går, og se på kropssproget.

    Hvornår bliver hunden angst for at du forlader den? Ret din træningsplan efter det.

  • Byg langsomt op, og husk, blot et enkelt piv eller hyl er ikke okay - der er korthuset allerede væltet.
  • Start forfra i indlæringen, gør det trygt, og brug tid.
  • Brug en hundepension eller en person, der kan passe hunden når du ikke er hjemme, indtil alene-hjemme-træningen er færdig, og din hund er tryg igen.

  • Vær beredt på at problemet kan tage 4-6 måneder at løse, og kræver store ressourcer af ejeren i form af daglig træning og filmning.

    Hundeadfærdsbehandler & Hundetræner
    Liva Søgaard

Har du behov for hjælp, så kontakt mig på Hundepsykologi.dk

Artiklen må ikke kopieres eller viderebringes på anden vis uden forhåndstilladelse af forfatteren. Den er beskyttet af Lov om Ophavsret.
Du er velkommen at linke til artiklen.


Kontakt Hundeadfærdsbehandleren

Har du spørgsmål om din hunds adfærd, eller ønsker du at bestille tid?

Tlf: 26 68 00 22

Mail: Liva@Hundepsykologi.dk

By: Kører fra 8361 Hasselager, Aarhus Syd.
Kører i hele landet, primært Aarhus og Østjylland.

Åbningstid: Alle hverdage 10-17

Skriv Besked: